torstai 28. marraskuuta 2013

Esipuhe

Kaikki alkoi siitä, kun Janne heitti ilmoille muutamaan verkostoon ajatuksen, että olisi kiinnostunut kirjoittamaan kirjaa yhteisöllisestä toimintatavasta: parvityöstä. Hän tiedusteli olisiko muita kiinnostuneita. Keskustelua aiheen piirille syntyi hieman, kuten ideoita siitä, miten kirja voitaisiin kirjoittaa parvimaisia työtapoja soveltaen.

Muutama viikko tästä Juhana istuskeli kahvilassa rauhallisessa nurkkapöydässä omissa ajatuksissaan, kun sattumalta Janne pyyhälsi samaan kahvilaan. Janne kertoi ideansa kirjasta ja Juhana kiinnostui. Siinä ei ehditty pitkään juttelemaan, mutta kaverukset sopivat, että Juhana tulee myöhemmin käymään Jannen konttorilla teekupposella. Näin tehtiin ja hetken kuluttua oltiin yhtä mieltä siitä, että tästä voisi syntyä kiinnostava kirja. Homma jäi kuitenkin vielä kaikinpuolin auki.

Myöhemmin keväällä Janne ja Katri olivat palaamassa autolla Lahdesta, jossa he olivat pitäneet yhdessä tilaisuuden parvityöstä. Automatkalla tuli puheeksi, olisiko Katri kiinnostunut osallistumaan kirjaprojektiin, kun aiheesta ei vielä sellaista löytynyt. Teemalle oli alkanut olla kasvavaa kiinnostusta ja molemmat olivat aiheesta innoissaan. Varsinkin, kun myös Katrilla oli työyhteisönsä kanssa käyttäjäkokemusta niin sosiaalisesta intratyöskentelystä kuin parvityöstäkin. Tämän jälkeen Janne kutsui kolmikon koolle ja alkoi yhteispohdinta, minkälaista kirjaa parvityöstä alettaisiin kirjoittaa.

Kolmikko tapasi muutamia kertoja kasvokkain ja useita kertoja hangoutissa. Kirjan kirjoittamiseen otettiin avuksi yhteisöllinen tekstieditori Etherpad.

Tarinasta haluttiin tehdä samaan aikaan uskottava ja viihdyttävä. Kirja haki jonkin aikaa muotoaan ja lopuksi päädyttiin kertomaan tarina toimitusjohtaja Esan ja parvikonsultti Marjan kohtaamisesta ja siitä, mitä sen jälkeen Esan yritykselle tapahtuu ja kuinka Esan ajattelu kehittyy.

Loppusuoralla kirja päädyttiin julkaisemaan blogimuodossa. Se tuntui luontevimmalta tavalta tälle aiheelle.

Tämä kirja on siis tarinamuotoon kirjoitettu kokonaisuus parvityön mahdollisuuksista ja haasteista. Toivomme vilkasta keskustelua lukujen kommenttiosioissa. Osallistumalla voit vielä vaikuttaa, kuinka Esalle käy.

Ensimmäinen luku julkaistaan tässä blogissa ensi viikolla!


Janne: Sain idean kirjasta, koska olin työssäni huomannut, että aiheelle on alkanut olla yhä voimistuvaa kiinnostusta. Parvityöstä oli alettu puhua jo monissa paikoissa, tilaisuuksissa ja muutamissa artikkeleissakin. Muutamia kansainvälisiäkin bloggauksia jo löytyi, kuten aihetta liippaavia selvityksiä ja tieteellistä keskustelua. Itse olin seurannut mielenkiinnolla jo pidemmän aikaan Juhanan blogikirjoituksia aiheesta ja tiesin hänen viimeistelevän tutkielmaa aiheesta. Katriin olin tutustunut paremmin yhteistyössä asiakasprojektin kautta, jossa veimme parvimaista työtapoja Katrin työpaikalle koulutusorganisaatioon.


Juhana: Olin saanut muutamaa kuukautta aikaisemmin lisensiaatintutkimukseni valmiiksi parvimaisesta toiminnasta, kun törmäsin Janneen kahvilassa. Jotenkin aiheeseen palaaminen vähän erilaisesta näkökulmasta tuntui luontevalta. Oma pohjavireeni tässä kirjoitusprosessissa on ollut ehkä edelleen tutkimuksellinen ja ihmettelevä. Koko kirjoitusprosessi on ollut minulle menetelmä parvimaisen työskentelyn ymmärtämiseen: mitä se ihan oikeasti on ja mitkä ovat sen rajoitukset ja haasteet? Oma sisäinen kompassini on projektin aikana kääntynyt jossain määrin enemmän parviagnostiseen suuntaan. Tuntuu, että projekti on monipuolistanut näkemystäni erilaisista elementeistä, jotka vaikuttavat työn tekemiseen ja organisoitumiseen. Tästä syystä olen ajautunut kirjoitusryhmässämme jonkinlaiseen kyseenalaistajan rooliin. Toivottavasti kuitenkin kohtuuden rajoissa. Koko kirjoitusprosessi ja siihen liittyvät keskustelut ovat olleet erittäin hedelmällisiä ja innostavia eli ainakin itse olen saanut tästä paljon irti. Toivottavasti edes osa siitä välittyy myös lukijalle.


Katri: Oli kiva lähteä mukaan tähän kirjaprojektiin Juhanan ja Jannen kanssa. Olin muutama vuosi aikaisemmin tehnyt MBA:n päättötyön sosiaalisesta mediasta johtamisvälineenä. Sen jälkeen jäin miettimään, että olisi kiinnostavaa kirjoittaa omista johtamiskokemuksista ja siitä, kuinka olen viimeisen kolmen vuoden aikana tietoisesti ottanut käyttöön yhä enemmän sosiaalista mediaa, online-työskentelyä intranetissä ja uusimpana parvityötä. Olen tuonut tähän yhteiskirjoittamiseen oman 20 vuoden työkokemukseni johtajana ja samalla jakanut oman kokemukseni siitä, että muutos yhteisölliseen online-työskentelyyn on mahdollista. Muutokselle yhteisölliseen online-työskentelyyn on annettava riittävästi aikaa. Henkilöstöä on osallistettava ja johtajat johtavat omalla online-työskentelyn esimerkillään käynnissä olevaa työskentelyn muutosta myös parvityössä. Tämä yhteiskirjoittaminen Juhanan ja Jannen kanssa on ollut inspiroivaa, hauskaa ja ehdottomasti merkityksellinen oppimiskokemus minulle. Kirjoitan edelleen rinnalla Parvijohtaja Poppanen blogia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hei

Olet tervetullut kommentoimaan blogejamme. Kommentointitekstit julkaistaan tsekkauksen jälkeen. Ahkerin ja monipuolisesti eri näkökulmista parvityöskentelyä ja sen johtamista kommentoiva tulee saamaan mukavan yllätyslahjan parvitarinan julkaisemisen edetessä.

Viihtyisiä lukuhetkiä blogimme parissa.

T. Janne, Juhana & Katri