torstai 6. maaliskuuta 2014

Kulttuurinmuutos (Loppuehdotus 6)

Viikonloppu on takana ja Esa ajaa hyvin levänneenä toimistolleen ja pähkäilee viikon ohjelmaansa: ottaisiko hän yhtiön nykytilan esille johtoryhmän aamupalaverissa suunnitelmista poiketen jo heti ylihuomenna vai pitäisikö hänen vielä kypsytellä asiaa enemmän? Asia vaivaa häntä koko matkan mutta saavuttuaan työpaikalle hän päättää tehdä molemmat. Käydään alkavan viikon asiat ja sen jälkeen nostetaan huoli pöydälle yhtiön tilasta mutta ei samantien aloiteta miettimään ratkaisumalleja. Kysytään ryhmältä rohkaisevasti miten muut näkevät heidän tilanteensa? Olisivatko muut jo kenties pohtineet samoja asioita? Olisivatko muut havahtuneet näinkin radikaalin muutoksen tarpeeseen jo aikoja sitten mutta eivät ole tohtineet tuoda asiaa esiin - syystä tai toisesta? Esa toteaa muutoksen ollessa väistämätön, että heillä ei vain ole muuta vaihtoehtoa kuin aloittaa sopeutuminen siihen omalla tavallaan tai jatkaa rimpuilua aikaisemmalla toimintatavalla kunnes lopulta näivettyvät. Hän siis näkee jo miksi muutos on tärkeä sekä uskoo vielä lisäksi sen olevan mahdollista Pasin esimerkin myötä. Hän tuskailee kuitenkin miten saisi muun johtoryhmän näkemään paitsi tilanteen myös motivoitumaan taaksensa käynnistämään mittavan kulttuurin muutoksen. Hän ei ole koskaan pitänyt itseään varsinaisena muutosjohtajana ja ihmisten johtaminen on hänelle paljon vieraampaa kuin asioiden.

Esa on pureskellut maanantain asiaa ja on päätynyt ottamaan Marjaan yhteyttä. Hän kokee tarvitsevansa tämän apua. Kun päivä on ohi Esa kokoaa vielä ajatuksensa paperille ja tekee suunnitelman kuinka puhuu keskiviikkona. Hän päättää vielä sopia loppuviikoksi Marjan ja johtoryhmän kanssa tapaamisen, jossa Marja voisi kertoa todellisten esimerkkien avulla mistä heidän kannattaisi aloittaa ja mitä se kenenkin kohdalla konkreettisesti tarkoittaisi. On helpompaa mikäli ulkopuolinen henkilö tulee haastamaan heidän ajatteluaan ja toimintatapojaan. Hieman myöhemmin perään voisi sitten tehdä jonkinlaisen lyhyen aikavälin toimintasuunnitelman, joka tukisi pidemmän aikavälin yhteisesti sovittuja tavoitteita. Mikäli organisaatio tarvitsisi uudelleen järjestelyjä, toteutettaisi ne mahdollisimman pienillä muutoksilla ainakin aluksi. Viestin ydin tulisi keskittyä asenteiden ja tapojen itsestä lähtevään muutokseen. Vasta kun koko johtoryhmä on vakuuttunut asiasta, on uuden kulttuurin sisäänajaminen mahdollista käynnistää heidän esimerkkiensä avulla.

Kuvan lähde
Marja ilahtuu kuultuaan Esan suunnitelmasta ja evästää häntä vielä hieman omankin puheenvuoronsa suhteen. Marja saa järjestettyä tilaa kalenteristaan ja he sopivat keskiviikon aikataulusta. Keskiviikko koittaa ja Esa saa hämmästyäkseen huomata, ettei ollut yksin ajatustensa kanssa. Kerrottuaan avoimesti omasta näkemyksestään hän saa kuin saakin paljon tukea! Kaikki eivät toki ole nähneet ongelmia samassa mittakaavassa mutta osa tuntuu ymmärtävän ja he olisivat erittäin halukkaita kuulemaan Esan ratkaisuehdotuksia. Esa kertoo, että hänellä ei ole valmiita vastauksia vaan heidän olisi tarkoitus yhdessä löytää uudet toimintatavat yhdessä koko muun henkilöstön kanssa.

Seuraavaksi Esa esittelee Marjan, joka on juuri saapunut palaveriin paikalle ja kertoo suoraan mistä kaikki alkoi. Mari esittäytyy ja aloittaa tunnepitoisen esitelmänsä, joka kestää vajaan tunnin. Kun esitys on loppu, muu johtoryhmä on vaikuttunut ja ihmeissään. Esa kiittää Marjaa ja käynnistää keskustelun, johon muut johtajat liittyvät oitis. Marja jää paikan päälle kuuntelemaan hetkeksi ja vastailemaan kysymyksiin. Nopeasti hän huomaa ettei häntä tarvita enää vaan riittävä tunnelataus on syttynyt ja muutoksen halu alkaa näkymään ihmisissä. Hän kertoo näkemästään heille vielä ennen poistumistaan ja toivottaa johtoryhmälle onnea viedessään viestiä muulle henkilöstölle. Esasta tuntuu, että yksi suuri este on ainakin osittain ylitetty mutta jäljellä on kaikkein vaikein eli muu henkilöstö sekä lukuisia muita pienempiä. Hän on tuntenut viime vuosina hieman huonoa omaatuntoa henkilöstönsä puolesta heidän jäädessään pahasti paitsioon johdon huomion keskittyessä jo alkaneen kriisin hallintaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hei

Olet tervetullut kommentoimaan blogejamme. Kommentointitekstit julkaistaan tsekkauksen jälkeen. Ahkerin ja monipuolisesti eri näkökulmista parvityöskentelyä ja sen johtamista kommentoiva tulee saamaan mukavan yllätyslahjan parvitarinan julkaisemisen edetessä.

Viihtyisiä lukuhetkiä blogimme parissa.

T. Janne, Juhana & Katri