keskiviikko 12. maaliskuuta 2014

Rapautuminen ja uusi nousu ulkopuolelta (Loppuehdotus 9)

Nähtyään Pasin Esa palasi töihin uskoen muutokseen. Hän aloitti keskustelut yhteisymmärryksen löytämiseksi tuotekehityksen, myynnin ja IT-osaston välille. Aluksi kaikki osapuolet tuntuivat olevan tosissaan hakemassa uutta suuntaa yhteistyötavoille, mutta vähitellen vanhat rajalinjat alkoivat nousta taas esiin. Muutama harkitsematon, hermostuksissa laukaistu kommentti puolin ja toisin söi luottamusta parempaan yhteiseeen tulevaisuuteen. Esan olisi ehkä pitänyt tässä vaiheessa pitänyt osata tehdä jotain taitavammin, mutta parista onnettomasta sattumasta johtunut äkillinen kiire söi hänen energiansa, eikä hänellä ollut kapasiteettia arvioida tilannetta tarkemmin. 

Kuvan lähde
Kuin huomaamatta IT-ryhmä eristäytyi omaan kuoreensa ja oli mukana muutostyössä enää vain muodon vuoksi. He tuntuivat antavan periksi tuotekehityksen ja myynnin toimintaehdotuksille. Pilvipalvelun kehitystyö tuntui kuitenkin hidastuvan entisestään. Todellisuudessa IT-yksikkö laittoi energiansa jo ihan muuhun. Eräänä päivänä se tuli ilmoittamaan Esalle, että he irtisanoutuisivat. Esa raivostui ja talututti koko porukan siltä seisomalta ulos talosta. Seurasi kaoottinen ajanjakso, kun uutta korvaavaa osaamista etsittiin kuumeisesti. Muutamien viikkojen pähkäilyn tuloksena päädyttiin ostamaan ohjelmisto-osaaminen alihankintana suurehkosta ohjelmistoyrityksestä. Welcome Healthin tuotekehitysyksikkö otti vastuun kokonaissuunnittelusta ja alkuperäistä pilvisuunnitelmaa reivattiin suppeammaksi, jotta uudet tuotteet saataisiin edes jollainlailla mielekkäässä ajassa julki.

Muutosyrityksen epäonnistuminen muutti Esaa. Irtisanoutumisen aiheuttama stressipiikki teki hänet varautuneeksi ja epäileväksi. Vaikka Esa oli katkera lähteneille, ainoastaan töihin jääneet saivat kärsiä hänen mielialojensa heilahteiluista. Jos Esa ei olisi saanut lievää sydänkohtausta, koko yhtiö olisi saattanut ajautua lopulliseen kaaokseen. Esan sairasloman aikana yrityksen sisäinen ilmapiiri kuitenkin tasautui ja jonkinlainen toivokin alkoi taas nostaa päätään. Samalla Esa sai levätä ja löytää uudelleen oman sisäisen tasapainonsa.

Vähän yli vuoteen IT-yksikön ihmisistä ei kuulunut yhtään mitään. Kukaan Welcome Healtissa ei tuntunut tietävän, mitä he olivat alkaneet puuhata lähtönsä jälkeen. Sitten ennen suurta terveysteknologiakonferenssia Lontoossa alkoi tihkua huhuja, että joku täysin uudenlainen kilpaileva tuote oli tulossa markkinoille. Tuotteesta tiedettiin vain nimi: Hiiler. Kukaan ei tuntunut tietävän mitään sen tarkempaa.

Julkistustilaisuudessa Esa tajusi, että Hiilerin kehitystiimin ydin oli heiltä lähtenyt IT-osasto, joka oli houkutellut mukaansa kaksi kovatasoista ruotsalaista mittalaitesuunnittelijaa. Hiilerin lähtökohta oli täysin päinvastainen kuin Welcome Healtin tuotteissa. Pilvipalvelu oli koko tuotteen keskus ja mittalaitteet olivat pieniä irrallisia osia, joita oli mahdollista liittää suoraan langattomasti pilveen. Hiiler oli myös avannut rajapinnat kaikille halukkaille laitevalmistajille eli siihen oli mahdollista liittää rajattomasti erilaisia terveysmittalaitteita. Hiilerin ympärille olikin jo ennen julkistusta saatu koottua houkuttavan tuntuinen laite-ekosysteemi, joten asiakas kykeni valitsemaan itselleen juuri sopivat komponentit. Kun Esa näki tämän, hän ymmärsi, että heidän oma tuotteensa näytti auttamattoman vanhanaikaisilta tämän rinnalla. Tietenkin tietyt äärimmäisen tarkkaa mittaustarkkuutta vaativat asiakkaat valitsivat edelleen luotettavat ja kalliit erityislaitteet, mutta Esa tajusi, että ala oli jo muuttunut.

Welcome Healtissa uuden kilpailijan tulo markkinoille otettiin vastaan ristiriitaisesti. Osa oli Esan kanssa samoilla linjoilla, mutta osa piti uutta, pilvipalveluvetoista lähestymistapaa typeränä ja hetkellisenä trendinä. Jotenkin se, että osa tuotekehityksenkään suunnittelijoista ei tuntunut ottavan kovin vakavasti uutta tilannetta, synnytti Esassa epätoivon kipinän. Kuinka hän ikinä voisi saada oman yrityksensä astumaan seuraavalle tasolle tai mielellään hyppäämään sen yli ja kilpailijoiden ohi?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hei

Olet tervetullut kommentoimaan blogejamme. Kommentointitekstit julkaistaan tsekkauksen jälkeen. Ahkerin ja monipuolisesti eri näkökulmista parvityöskentelyä ja sen johtamista kommentoiva tulee saamaan mukavan yllätyslahjan parvitarinan julkaisemisen edetessä.

Viihtyisiä lukuhetkiä blogimme parissa.

T. Janne, Juhana & Katri